Especular

Especular :

1. (speculari) tr. Examinar amb atenció [una cosa] a fi de reconèixer-la. 2. intr. Comerciar, traficar: especular amb paper; en general, procurar profit o guany [amb qualsevol cosa]. Especular: adj. Que sembla espill.

L’especulació econòmica és, sens dubte, un dels fenòmens més il·lustratius de les tensions de la nostra societat. Tot el territori és testimoni de canvis sociopolítics impactants, canvis que van units a un cert fenomen econòmic i a les conseqüències l’impacte real de les quals, tot i que ja han començat a esbossar-se en casos concrets al llarg del país, encara resta per descobrir.
Davall aquest paisatge es mostrarà dos ponències que centraran diferents modelsper a després d’un esdevenir derrotat. Primer Jose Albelda ens proposa replantejar-nos els models de contraviolència que diversos col·lectius utilitzen en les seues proclames. Mª José Miquel ens introduirà en els manuals  de sabotatge d’alguns dels grups de l’actual resistència artística

 En contrast, especular implica, a més de comerciar o procurar profit amb qualsevol cosa, l’acte d’examinar, contemplar i reflexionar. A partir d’aquest concepte, diversos artistes empren els mitjans audiovisuals per a revelar, contrastar o reflectir l’especulació des del seu propi punt de vista -ja siga política, econòmica, ecològica o social. Diverses pràctiques artístiques, com ara el documental, la performance, la subversió, la interrelació d’imatge i so o la poesia, són aprofitades pels artistes per a expressar tant d’una manera crua i directa com des d’un punt de vista més imaginatiu les seues especulacions sobre el procés.

D’aquesta manera, la tergiversació no sols condueix al descobriment de nous aspectes d’un fet concret, sinó també a xocar frontalment contra les convencions legals i socials; l’especulació es converteix en un instrument cultural poderós.Videorealitzadors


 SECCIÓ ESPECULAR. AUDIOVISUALS
Adolfo Muñoz García.
    OZZIE DREAMS
Gaspar Díez Pomares.
    TENER Y SER
Transpoem.
    RECUERDA
Musiclinick baobab & Pluralia TV.
    SDF-MANIFESTO 1
Jordàn T. Caylor.
    LAS ÉPOCAS POSIBLES
Ignasi Bravo.
    METRO CRECIENTE
Olga Diego.
    AVESTRUZ
Gudrun Bittner.
    MÓN AL·LUCIANCIÓ
Alice Roth.
    UNA TRADICIÓ SUBERSIVA
Juanjo Delgado i Grego Matos.
    A VECES NAVEGAMOS JUNTOS
Cláudia Zanatta.
    HISTORY